Σπύρος Σαμάρας

Επετειακή Ομιλία Χάρη Ξανθουδάκη

Η Δ.Ε. της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας σας προσκαλεί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στην τέταρτη ομιλία του επετειακού έτους 2017 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 20.30. Ομιλήτης ο κ. Χάρης Ξανθουδάκης, συνθέτης, μουσικολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο επτανησιακός νατουραλισμός στις όπερες του Ξύνδα, του Καρρέρ και του Σαμάρα».

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Η ομιλία πρόκειται να ανιχνεύσει τη συνεχή και συνεπή παρουσία των νατουραλιστικών και ρεαλιστικών στοιχείων στο μελοδραματικό έργο τριών Επτανήσιων συνθετών που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές.

Πρωτοπόρος, σε διεθνές επίπεδο, ο Σπυρίδων Ξύνδας στον «Υποψήφιο» (1867) προσέφερε μια βασανιστικά αποκαλυπτική και επίκαιρη εικόνα της κερκυραϊκής υπαίθρου των μέσων του 19ου αιώνα. Ο Καρρέρ στην «Μαρία Αντονιέτα» (1884) αποφεύγει τις εξιδανικεύσεις της ταραγμένης περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Σαμάρας με τη σειρά του στην όπερα «Η Μάρτυς», καθώς και στην «Λιονέλα», προσφέρει γλαφυρές εικόνες της κοινωνίας και λεπτομερή ψυχογραφήματα των πρωταγωνιστών. Η προσέγγιση των παραπάνω θα γίνει τόσο μέσω του λιμπρέτου και της μουσικής των έργων, όσο και σε σχέση με το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που τις δημιούργησε.